BOSCH Nefit

Realistisch simulatiemodel maakt Lean productielijn flexibeler

BOSCH Nefit simulatiemodelDé uitdaging voor de maakindustrie: Een steeds sterker wisselende vraag. Hierdoor moeten Lean productielijnen regelmatig opnieuw worden gebalanceerd. Cv-ketelproducent Nefit wilde dat zo snel mogelijk kunnen doen. Simulatiespecialist Ergo-Design ontwikkelde daarom samen met systeem integrator Hollander Techniek een zo realistisch mogelijk simulatiemodel. Dat maakt gebruik van échte productiegegevens, en simuleert zelfs het gedrag van de procesautomatisering! Dankzij deze ‘flight simulator’ kunnen productiescenario’s waarheidsgetrouw worden gesimuleerd. Hierdoor weet je bijna zeker dat slimme oplossingen straks ook werken, en kun je die razendsnel implementeren.

Vroeger keken we bij simulaties alleen naar de logistiek’, vertelt Gezienus Hoving, plant manager bij Nefit. ‘Verbeterideeën bleken daardoor echter moeilijk realiseerbaar met de bestaande productieapparatuur. Bovendien duurde de implementatie lang of het vergde forse investeringen.’ In samenwerking met Hollander Techniek en simulatiespecialist Ergo-Design werd daarom een totaal nieuwe insteek gekozen. Het simulatiemodel werd daarbij rechtstreeks gekoppeld aan de procescomputers, de PLC’s. Op die manier werd een dataset van echte productiegegevens opgebouwd. Vervolgens werden die gegevens gebruikt als input voor het simulatiemodel, waarbij ook het gedrag van de PLC’s werd mee-gesimuleerd. Het resultaat: een model even realistisch als een flight simulator in de vliegtuigindustrie! Hierdoor weet je bij gevonden oplossingen bijna 100% zeker dat die werken, en wat daar voor nodig is qua productieapparatuur. Het project kreeg subsidie van het innovatienetwerk van de regio Stedendriehoek. Bedrijven zoals Auping en Aldipress gaven commentaar vanaf de zijlijn.

Kostenbesparing
Aan het eind van Nefit’s assemblagelijn zijn er zes parallelle teststations. Cv-ketels konden elkaar op die plek inhalen, waardoor een sorteerstation nodig was om de oorspronkelijke productievolgorde te herstellen. ‘Onze eerste simulatie was het weglaten van dat sorteerstation´, vervolgt Hoving. ´Dat is mogelijk als je alle teststations een vaste takttijd van zes minuten geeft. Een operator kan dan weliswaar geen tijdsbuffer meer opbouwen, maar de simulaties lieten zien dat dit onnodig was.’ Het resultaat: een kortere doorlooptijd en meer ruimte. ‘En een flinke kostenbesparing, omdat het ook minder benodigde menskracht betekent.´

Terug naar referenties